Őszi szilvatorta
A munkahelyemen újabb kollégától búcsúztunk, és mint az utóbbi idő összes búcsúztatásának része egy torta. Minden alkalommal a búcsúzó döntötte el, milyet is szeretne, mit süssek. Most egy szilvás torta volt a kérés.
Az első gondolatom az egyik országtorta volt. A Szilvagombóc torta nagy kedvencem, már többször sütöttem, innen indultam. Végül arra jutottam, hogy egy csokis alap, majd egy jó vastag szilvamousse, csokitető, és díszítésnek lila macaron és habcsók.
A tortát egy állítható átmérőjű formában sütöttem, olyan 27 cm-re állítottam, így sütés után egy szép 26 cm-es tortám lett.
A Sacher alap:
- 8 tojás fehérje
- 8 tojás sárgája
- 80 g cukor
- 80 g porcukor
- 80 g vaj
- 80 g étcsokoládé
- 150 g liszt
- 12 g kakaópor
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 csipet só
A fehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, a sárgáját és a cukrot habosra keverjük, majd az olvasztott vajat is hozzáadjuk a tojássárgájához és elkeverjük. Végül az olvasztott csokoládét csurgatjuk bele a tésztába. A lisztet, a kakaóport, a sót és a sütőport egy külön tálban összekeverjük. Először a tojássárgájával készült keveréket adjuk hozzá, majd óvatosan a fehérje habot is beleforgatjuk.
Az elkészült masszát 160 °C fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Szilvamousse
- 1200 g szilvapüré
- 1 citrom reszelt héja és leve
- ízlés szerint fahéj
- 120 g cukor
- 500 g tejszín
- 25 g lapzselatin
A szilvát kimagoztam, meghámoztam, és a húsát botmixerrel pürésítettem. Kb 2 kg szilvából lesz 1200 g szilvapüré. Ezt a pürét feltettem a cukorral, a fahéjjal és citromlével főlni. Nem kell sokat, csak, hogy a cukor elolvadjon, illetve a szilva kicsit veszítsen a nedvességéből. Ekkor belekeverjük a hideg vízbe áztatott, majd kifacsart zselatin lapokat. Megvárjuk míg a szilva szobahőmérsékletűre hűl. A tejszínt laza habbá verjük, majd nagyon óvatosan beleforgatjuk a szilvába.
A megsült Sacher alapot beteszem az állítható méretű tortakarikába. Az oldalát kibélelem csokifóliával, hogy ne a formához ragadjon oda, és szép, egyenletes legyen a széle. A karikát szorosra húzom a tészta körül, és fixálom. Ráöntöm a szilvamousse-t és pár órára betesszük dermedni a hűtőbe. Legjobb, ha egy éjszakát pihen, akkor biztosan összeérnek az ízek. A tetejét csokimázzal csurgattam le.
Csokimáz
- 100 g étcsoki
- 50 g vaj
- 65 g tejszín
Az étcsokit és a vajat összeolvasztottam. Mikor a vajat és a csokit teljesen elkevertem, óvatosan adagolom a tejszínt. Sütőpapírból csokitölcsért hajtogattam, és a torta szélén ezzel mentem körbe, hogy szépen csurogjon le. Aztán a tetejét kitöltöttem a maradékkal. Ügyesen kell vele dolgozni, mert viszonylag gyorsan dermed.
A tetejére lila macaront tettem, melynek receptje itt megtalálható. Annyi a különbség, hogy a cukorszirupba nem tettem ételfestéket. Most por festékem volt, és a mandula+porcukor mellé szórtam, és így kevertem bele a tojásfehérjét. A habcsókot pedig a macaron recept alapján készítettem, a tojásfehérje és a cukorszirup keverékét habzsákba töltöttem, és 100°C fokos sütőben kiszárítottam.
Sajnos rendesen fotózni nem volt időm a kész tortát, csak telefonos kép van. Azonban egy kisebb változatban elkészítettem otthon is, ezúttal rózsaszín macaronnal.