Házi jégkrém fagyi világnapra

img_20170508_072007.jpg

Ma van a fagyi napja, elég sok cukrászdában, fagyizóban fél áron lehet fagyizni. Már annyi helyben csalódtam, hogy idén inkább saját magam készültem jégkrémmel.

Egy extra csokis, kakaóbabos, és egy kandírozott narancsos fehércsokis jégkrém készült vastag csokiburokban.

A csokis jégkrém hozzávalói:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 dl tejszín
  • 0,5 dl tej
  • 50 g étcsoki (nálam Valhrona)
  • 1 evőkanál kakaóbab

A tojás sárgáját a cukorral elkeverjük, hozzákeverjük a tejszínt és a tejet. Lassú tűzön 80 fokosra melegítjük, levesszük a tűzről, és belekeverjük az étcsokit. Majd ha elolvadt, a kakaóbabot is. Teljesen kihűtjük. Beleöntjük a jégkrém formába, és kb 4-5 óra alatt kifagyasztjuk. 

Nekem nagyobb méretű formáim vannak, ebből az adagból 2 jégkrém jön ki, a kisebb formából 4 darab.img_20170508_072052.jpg

A kandírozott narancsos fehércsokis jégkrém hozzávalói:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál narancsos cukor (kandírozott narancs készítésekor a forgatáshoz használt cukor maradéka ledarálva)
  • 1 dl tejszín
  • 0,5 dl tej
  • 1 narancs reszelt héja
  • kandírozott narancs ízlés szerint
  • 50 g fehércsoki

A tojás sárgáját a cukorral elkeverjük, hozzákeverjük a tejszínt, a tejet és a narancs lereszelt héját. Lassú tűzön 80 fokosra melegítjük, levesszük a tűzről, és belekeverjük a csokit. Belekeverjük a kandírozott narancs darabokat és kihűtjük. Beleöntjük a jégkrém formába, és kb 4-5 óra alatt kifagyasztjuk. Ebből az adagból 2 nagyobb jégkrém jön ki.

img_20170508_095511.jpg                                                                              Burkolás előtt

A burkoláshoz:

  • - 200 g étcsoki
  • - 2 teáskanál kakaóvaj

Az étcsokit megolvasztom, vigyázva, hogy ne égjen meg. Maghőmérővel ellenőrzöm a hőmérsékletét, és mikor 37°C-os, akkor belekeverem a kakaóvajat. 32°-ig hűtöm a csokit, majd egy bögrébe átöntöm. A formából kivett jégkrémeket belemerítem a csokiba. Ahol nem fedi be, ott kanállal kicsit csorgatok rá. A hideg miatt gyorsan köt a csoki, ezért ha díszíteni szeretnénk rögtön szórjuk meg. A kezemben tartva hagyom kicsit kötni, majd egy sütőpapírra teszem. Én minden jégkrém előtt kicsit melegítettem a csokin, ellenőrizve, hogy 32°C fok körül legyen a hőmérséklete. Ez a csoki a 4 jégkrémhez bőségesen elég, maradni is fog, de így jobban bele tudjuk mártani. Az utolsó darabra már kevesebb marad, nem tud olyan szépen belemerülni, ezt javaslom rusztikusra csinálni és díszíteni :)

 

img_20170507_231130.jpg