Málnahabos pisztáciás gofri egészségesen
Nagyon szeretem a gofrit, több fajta receptet is próbáltam. Van egy alapreceptem, ami nekem nagyon ízlik, évek óta sütöm. Gondoltam megnézem hogyan működik egészséges változatban. Jelentem, jól!
Hozzávalók a gofrihoz:
- 1 tojás
- 1 evőkanál nyírfacukor
- 1/3 csomag sütőpor
- 0,5 dl pisztáciaolaj
- 0,75 dl tej
- 0,5 dl víz
- pici só
- 80 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 45 gramm fehér tönkölyliszt
Hozzávalók a málnahabhoz:
- 150 gramm málna
- 2 dl tejszín
- édesítő ízlés szerint
Elkészítés:
A tojásfehérjét habbá verem. A tojás sárgáját a nyírfacukorral kihabosítom. Az olaj+víz+tej keverékének körülbelül a felét beleöntöm, és kicsit kihabosítom. Belekeverem a sós, sütöporos lisztet, és hígítom a maradék folyadékkal. Végül kézzel beleforgatom a felvert tojásfehérjét.
Az édesítő szerintem lehet más is, biztosan működik egyéb alternatív cukorral is. A tésztát mindenképp pihentessük kicsit, hogy a teljes kiőrlésű tönkölyliszt meg tudja szívni magát. Ha sütés előtt nagyon sűrűnek érezzük, akkor egy kis tejjel hígíthatjuk.
Nekem ebből a mennyiségből 5 db gofri sült ki. A pisztáciaolaj ízét a kihűlt gofriban érezni jól. Ha nincs otthon, sima étolajjal kiváltható.
A málnahabhoz én a málnát botmixerrel pürésítettem. (ha fagyasztott málnából csináljuk, akkor csak annyira olvasszuk ki, hogy ne legyen fagyos, de még ne eresszen levet.) Beleöntöttem a tejszínt, és felvertem. Féltem, hogy a málna miatt nem sikerül jól felverni, de jó laza hab lett belőle.
A kihűlt gofrira halmozzuk a málnahabot, megszórjuk málnával és pisztáciával.