Love the Desserts!

2017.jún.16.
Írta: balas.bogi Szólj hozzá!

Gyors cseresznyés mandulás pite

 

img_20170528_175452_180.jpg

Élvezem, mikor a tavasz beköszöntével egyre több gyümölcs kerül a piacra. Az eper után rögtön jön a cseresznye szezonja. A kedvencem a ropogós cseresznye, imádom! Amikor megjelenik a kedvenc árusomnál rögtön veszek egy nagy adagot. Az egyik felét magában megeszem, a másik feléből pedig megsütöm ezt a szezon nyitó pitét. Meg sem tudom mondani hány éve az első dolgom ennek a pitének a megsütése.

A recept több éve módosul, mostanra azt hiszem a végleges, nekem legjobban ízlő változat alakult ki. Az eredeti receptet körülbelül 10 éve egy receptes fórumból mentettem, és már eléggé átformáltam.

Cseresznyés mandulás pite

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 150 g tejföl
  • 100 g cukor
  • 190 g tönköly liszt
  • fél csomag sütőpor
  • kis mandulaaroma
  • 40 - 50 dkg cseresznye - én magozva szeretem

A tetejére:

  • szeletelt mandula
  • barna cukor

A tojásokat a tejföllel keverjük simára, majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Alaposan összekeverjük, mandulaaromával ízesítjük. Én időnként szoktam bele marcipánt is reszelni. A tésztát piteformába tesszük. Ez a mennyiség egy közepes formához elég, vagy pedig 3 kicsihez. A tetejét jól megszórjuk a cseresznyékkel. A szeletelt mandulát elosztjuk rajta. Én szeretek barna cukrot is szórni rá, mert szépen karamellizálódik, és különösen jó ízt ad neki.  Előmelegített sütőben 180°C-on 25-30 perc alatt megsütjük. A kis pitéknél ennél kevesebb idő is elég lehet, tűpróbával ellenőrizzük.

 cseri.jpg

 

Mentés

Hűsítő csokis epertorta

img_20170604_082748_1.jpg

Egy nagyon kedves barátom születésnapjára készült ez a torta. Egy korábbi beszélgetésünk alkalmával említette, hogy süthetnék neki egy epres csokis sütit. Úgy gondolom, hogy a legjobb alkalom erre a születésnapja. Egyetlen egy probléma van, hogy személyesen nem tudom átadni, de ígérem nagyon sokat fogok gondolni Rá, mikor megeszem.

Ebben a melegben a hűsítő, könnyű, kevés sütést igénylő sütiket szeretem. A nagy hőségben még órákat állni a forró konyhában, macerás krémeket alkotni még nekem sincs kedvem, pedig elég elvetemült tudok lenni, ha a konyhában tevékenykedésről van szó. Így arra gondoltam, hogy gyors kakaós piskóta, rajta egy vastag eperkrém, a teteje pedig csokival díszítve.

Hűsítő csokis epertorta

Piskóta:

  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál tönköly liszt
  • 1 evőkanál holland kakaó

A tojásfehérjéket habbá verem, majd a sárgáját a cukorral habosra keverem. Lassan belekeverem a lisztet és a kakaót, majd beleforgatom a kemény tojásfehérjét. A tésztát egy 18 cm átmerőjű, sütőpapírral kibélelt formába öntöm. 180°C fokra előmelegített sütőben körülbelül 15-20 per alatt készre sütöm. Egy rácsra teszem hűlni. Addig elkészítem az eperkrémet.

 Eperkrém:

  • 500 g eper
  • 100 g cukor
  • 300 g sűrű natúr joghurt
  • 2 dl tejszín
  • 2 csomag instant zselatin / 8 db lapzselatin

Az epret megszórom a cukorral, és hagyom egy kis ideig állni, hogy levet eresszen. Ekkor botmixerrel pürésítem. Én nem szeretem, ha a krémben magok vannak, ezért átpasszírozom. Ha valakit ez nem zavar, nyugodtan használja rögtön az eperpürét. A passzírozott eperbe belekeverem a natúr joghurtot. Kóstoljuk meg, hogy elég édes-e, ilyenkor még könnyen korrigálható. Amint úgy gondoljuk, hogy rendben van, keverjük bele a két zacskó zselatint. Én egy botmixerrel kevertem, így hamar kész és csomómentes. A legvégén adjuk hozzá óvatosan beleforgatva a lágyra vert tejszínhabot.

Az összeállításhoz a piskótát egy tortakarikába tettem, amit kibéleltem vékony fóliával. Én a csokidíszekhez használt átlátszó, írásvetítő fóliához hasonló fóliát tettem bele, de szépen eligazított sütőpapírral is működik. Az állítható tortakarikába teszem a piskótát, körbe rakom a fóliával, majd jó szorosra húzom körülötte a karikát. Én a Tchibo-ban vettem az enyémet, és nagyon hasznos. Ha fixáltam a karikát, beleöntöm az eperkrémet, és 3-4 órára a hűtőbe teszem hűlni. Amikor úgy érezzük, hogy a zselatin megkötött, akkor eltávolítjuk a tortakarikát és a fóliát.

img_20170604_072313.jpg

A tetejét csokival díszítjük. Én ehhez a csokit temperáltam. 150 gramm magas kakaótartalmú étcsokit felolvasztottam, és maghőmérővel ellenőriztem. Mikor 37°C fok a hőmérséklete, másfél teáskanál kakaóvajat kevertem bele. Addig hűtöttem, míg 32°C fok nem lett. Ekkor a sütőpapírból hajtogatott csokizsákba töltöttem. (szabályos háromszög formából hajtogatjuk)

Először a szélén mentem körbe, hogy szépen csorogjon le a csoki, majd a közepét is kitöltöttem a maradékkal. A tetejét tetszőlegesen díszíthetjük,én a friss eperdarabokat tettem rá csokidíszekkel.

img_20170604_082910.jpg

Jó étvágyat! És természetesen Boldog születésnapot!!

Címkék: eper, cake, chocolate

Házi jégkrém fagyi világnapra

img_20170508_072007.jpg

Ma van a fagyi napja, elég sok cukrászdában, fagyizóban fél áron lehet fagyizni. Már annyi helyben csalódtam, hogy idén inkább saját magam készültem jégkrémmel.

Egy extra csokis, kakaóbabos, és egy kandírozott narancsos fehércsokis jégkrém készült vastag csokiburokban.

A csokis jégkrém hozzávalói:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 dl tejszín
  • 0,5 dl tej
  • 50 g étcsoki (nálam Valhrona)
  • 1 evőkanál kakaóbab

A tojás sárgáját a cukorral elkeverjük, hozzákeverjük a tejszínt és a tejet. Lassú tűzön 80 fokosra melegítjük, levesszük a tűzről, és belekeverjük az étcsokit. Majd ha elolvadt, a kakaóbabot is. Teljesen kihűtjük. Beleöntjük a jégkrém formába, és kb 4-5 óra alatt kifagyasztjuk. 

Nekem nagyobb méretű formáim vannak, ebből az adagból 2 jégkrém jön ki, a kisebb formából 4 darab.img_20170508_072052.jpg

A kandírozott narancsos fehércsokis jégkrém hozzávalói:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál narancsos cukor (kandírozott narancs készítésekor a forgatáshoz használt cukor maradéka ledarálva)
  • 1 dl tejszín
  • 0,5 dl tej
  • 1 narancs reszelt héja
  • kandírozott narancs ízlés szerint
  • 50 g fehércsoki

A tojás sárgáját a cukorral elkeverjük, hozzákeverjük a tejszínt, a tejet és a narancs lereszelt héját. Lassú tűzön 80 fokosra melegítjük, levesszük a tűzről, és belekeverjük a csokit. Belekeverjük a kandírozott narancs darabokat és kihűtjük. Beleöntjük a jégkrém formába, és kb 4-5 óra alatt kifagyasztjuk. Ebből az adagból 2 nagyobb jégkrém jön ki.

img_20170508_095511.jpg                                                                              Burkolás előtt

A burkoláshoz:

  • - 200 g étcsoki
  • - 2 teáskanál kakaóvaj

Az étcsokit megolvasztom, vigyázva, hogy ne égjen meg. Maghőmérővel ellenőrzöm a hőmérsékletét, és mikor 37°C-os, akkor belekeverem a kakaóvajat. 32°-ig hűtöm a csokit, majd egy bögrébe átöntöm. A formából kivett jégkrémeket belemerítem a csokiba. Ahol nem fedi be, ott kanállal kicsit csorgatok rá. A hideg miatt gyorsan köt a csoki, ezért ha díszíteni szeretnénk rögtön szórjuk meg. A kezemben tartva hagyom kicsit kötni, majd egy sütőpapírra teszem. Én minden jégkrém előtt kicsit melegítettem a csokin, ellenőrizve, hogy 32°C fok körül legyen a hőmérséklete. Ez a csoki a 4 jégkrémhez bőségesen elég, maradni is fog, de így jobban bele tudjuk mártani. Az utolsó darabra már kevesebb marad, nem tud olyan szépen belemerülni, ezt javaslom rusztikusra csinálni és díszíteni :)

 

img_20170507_231130.jpg 

 

Gerbeaud cafe francia sütiválogatása

 kivagott.jpg

A múlt héten a világ számos országában tartották meg a macaron napot. Én is sütöttem egy adagot. Sok cukrászda csatlakozott az akcióhoz,  a Gerbeaud Kávéház egy különleges francia sütiválogatással készült. Ezt egy teljes héten át lehetett akciósan megvenni.

A Gerbeaud csomagolása már régen lenyűgözött, főleg, hogy doboz mániám van, imádom a szép dobozokat. Ez lehet fém vagy akár papír doboz is. Itt nagyon szép barna dobozba került a Maracujás citrom tart, a Mille Feuille és két tetszőlegesen választott macaron. Mi végül két dobozzal is vettünk, így mindenki választhatott egy saját macaront.

doboz.jpg

A Mille Feuille lényegében egy krémes, karamellizált leves tészta és a lapok között főzött cukrászkrém tejszínhabbal lazítva. A lapok ropogósak voltak, a krém magában finom, de valahogy nem éreztem azt, hogy ebből azonnal kellene vennem még. Nem tudom, hogy máshol sokkal finomabban készítik-e el, vagy ebből a sütiből ennyit lehet kihozni. Egyszer lehet teszek egy próbát vele itthon. Mondjuk a receptet olvasgatva lenne vele munka rendesen. Összeségében finom, a krém tele vanília magocskákkal, de tudok élni nélküle.

A Maracujás citrom tart egy mini tortácska, linzer tésztából készült maga a torta, ami ha jól éreztem lemon curd-del van megtöltve. Elég intenzív citromos íze van. A teteje maracujával, mini habcsókkal és csokilapocskákkal van díszítve. Nagyon intenzív, citromos íze volt.

Végül a 4 különböző macaron. Hoztunk egy csokisat, vaníliását, citromosat és mákos-áfonyásat. A lányoknak nem ízlett amit választottak, vissza is adták, hogy anya, a tiéd finomabb! A citromos egész citromos volt, nekem a 4 közül a mákos-áfonyás ízlett a legjobban. A macaronokat tesztelve az én receptemnek sokkal magasabb a mandula tartalma, abban sokkal jobban érezhető, hogy mandulából van.

img_20170326_185637_1.jpg

Összeségében azt mondom, hogy az 1990 Ft-ot megérte a doboz, de elég lett volna belőle egyet is venni. Már csak azért is hasznos volt, hogy tudjam, ilyen sütiket én is tudok sütni. Lehet hamarosan meg is próbálom az egyiket.

Fagyizni is szerettünk volna, sajnos tölcséres fagyi még nem volt. Viszont nagyon kedvesek voltak, mert a lányaimnak hozta a helyben sütött ostyából kárpótlásul. Nagyon örültek neki.

Macaron otthon macaron napra

 

img_20170320_071441_1.jpgMár egy ideje tartja magát a trendi desszertek között a macaron. Eleinte nem értettem, hogy miért van oda érte mindenki. Hiszen ez egy tömény cukorszirupos mandulás halmocska valamilyen krémmel!

Emlékszem az első macaron amit kóstoltam szörnyű volt. Csupa cukor, jellegtelen, ízetlen, és nem szép. És ezért vannak odáig a franciák??  Aztán elérkezett az a pont, mikor magamnak akartam megsütni, mert úgy biztosan finomabb. Akartam adni még egy esélyt a dolognak. Hátha csak rossz helyen ettem, és valójában egy finom kis apró édességről beszélünk.

Rengeteg receptet, blogot olvastam végig a témában. Természetesen mindenki máshogyan süti. Van, aki cukorszirupot főz, van, hogy együtt őröli a porcukrot a mandulával, pihenteti a kinyomott macaronokat, vagy rögtön beteszi a sütőbe. Vagyis minden lépésnek két változata biztosan van. Egyet kiválasztottam, és elég sok félelemmel nekikezdtem. Nem is sikerült jól. Elfolyt, nem volt jó a közepe, ráragadt a sütőlapra, stb. Hamar a kukában végezte. Ahhoz meg nagyon drága az alapanyag. Többet nem is próbálkoztam vele.

Az utóbbi hónapokban a torta trendekbe is beszivárgott a macaron. A naked cake (pucér torta), a csokis csurgatott szélű torták, a mirror glaze-zel borított torták díszítésének szerves része lett. És én is ilyeneket akartam sütni. Ehhez meg kell tanulnom macaront sütni.

Mivel ma van a macaron nap, én is tettem egy újabb kísérletet.

Hozzávalók:

 1. lépés:

  • 187 gramm mandulapor
  • 187 gramm porcukor
  • 68 gramm tojásfehérje

 A mandulaport és a porcukrot külön-külön átszitáljuk, nehogy nagyobb átmérőjű darabok maradjanak benne. A recept szerint mandulaliszt kell, nekem most csak őrölt mandulám volt. Ezt átszitáltam, a fennmaradó darabokat pedig egy robotgép aprítójával átdaráltam. Majd ezt ismét szitáltam.

img_20170319_161220.jpg

Ez maradt fent a szitán

Az átszitált mandula és porcukor keveréket összekeverjük a grammra pontosan kimért tojásfehérjével. Eleinte nehezen keverhető, de összeáll egy sűrű masszává.

2. lépés:

  • 63 gramm tojásfehérje
  • 187 gramm kristálycukor
  • 50 gramm víz

 A pontosan kimért cukorból és vízből cukorszirupot főzünk. Addig melegítjük, míg a cukor elolvad és a szirup 120 °C fokos nem lesz. Maghőmérővel folyamatosan figyeljük. Mikor 110°C fok körül jár elkezdjük robotgéppel felverni a 63 gramm tojásfehérjét. Addigra kell habnak lenni, mire a szirup eléri a 120 °C fokot. img_20170319_164302.jpg

Ekkor nagyon lassan belecsorgatjuk a szirupot a habba, és addig verjük, míg az egész ki nem hűl.

A mandula masszába lassan, legalább három részletben beleforgatjuk a habot. A kész masszát habzsákba töltjük, és sütőpapírral fedett tepsire, sütőlapra kisebb köröket nyomunk. Akkor lesz szép, ha a habzsákot függőlegesen tartjuk, egyenletes sebességgel nyomjuk a tésztát, míg a kívánt nagyságú macaront el nem érjük. Ez lehet kisebb vagy akár nagyobb is. A macaronokat 130 °C-os, előmelegített sütőben, légkeverés mellett 10-13 percig sütjük.

img_20170319_171911.jpg

A sütőpapírról teljes kihűlésig ne szedjük le. Ízlés szerinti krémmel tölthetjük.

fotojet_collage.jpgÉtcsokis ganache és Narancsos fehércsoki mousse töltelékes macaronok

A tapasztalataim szerint egy kurzust mindenképp hasznos elvégezni, hogy egy profitól tudjunk tapasztalatot szerezni. Ekkor meg lehet nézni, hogy milyen állagúra verjük a habot, milyen sűrű a mandulamassza, hogyan tudunk szép macaront formázni. Én Nerinél jártam a L’École de Grande Pâtisserie iskolájukban. Nagyon jó hangulatú minden óra, és workshop náluk. Jó szívvel ajánlom mindenkinek.

Sok sikert a macaronhoz!